Вие не сте онова, за което се мислите - под такова заглавие

...
Вие не сте онова, за което се мислите - под такова заглавие
Коментари Харесай

От Германия: Спорът между България и Македония е абсурден, а цената плащат македонците

 " Вие не сте това, за което се мислите "  - под такова заглавие авторитетният немски ежедневник " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "  публикува просторен разбор от своя балкански наблюдаващ Михаел Мартенс - отличен ценител на района. В подзаглавието създателят разяснява защо става дума: " Защо България желае да попречва договарянията на Европейски Съюз със Скопие ".

Мартенс напомня за разногласията сред Скопие и Атина, довели до приемане на името " Северна Македония ", и изяснява, че в този момент приемането на страната в Европейския съюз е застрашено от българско несъгласие. Главната причина е езикът. Мартенс споделя в резюме за Илинденско-Преображенското въстание, за разногласието към националността на редица герои и за интервала 1941-1944 година, когато България е окупирала част от настояща Северна Македония и спомага за депортирането на 7200 македонски евреи. Той се стопира в детайли и на меморандума, изпратен от София до Брюксел по всички тези въпроси и цитира изказването на Красимир Каракачанов, че България ще блокира диалозите за участие сред Европейски Съюз и Скопие, в случай че не бъдат изпълнени нейните условия. В коментарно-аналитичната част от публикацията на Михаел Мартенс апропо четем:

" Такива изявления може би се дължат на обстоятелството, че през март в България предстоят парламентарни избори, а към този момент от месеци в страната има и улични митинги против държавното управление. Демонстрантите, които са най-вече младежи, упрекват държавното управление в корупция и корист с властта, и в действителност ни минимум не се интересуват от тези исторически и лингвистични тънкости, които Карачакачанов и сходните нему се пробват до раздуят до ранга на народен интерес. (…) В резюме: Ако си мислите, че в Европа не може да има по-абсурден спор от провокирания от Атина спор за името, който в това време беше решен най-малко на политическо ниво, скоро може да бъдете опровергани. А цената заплащат македонците. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР